Wetenschap

Onderzoek suggereert dat sociale zoogdieren langer leven

In het onderzoek genaamd ‘Correlated evolution of social organisation and lifespan in Mammals‘ suggereren onderzoekers dat zoogdieren die van nature sociaal zijn en in groepen leven, mogelijk langer leven dan solitaire zoogdieren zoals egels en ze suggereren ook dat sociale levens en levensduur evolutionair met elkaar verbonden zijn. .

Het onderzoek analyseerde de levensduur en het sociale leven van bijna 1000 zoogdiersoorten. De maximale levensduur varieert van ongeveer twee jaar voor sommige soorten spitsmuizen (nauw verwant aan tenreks) tot ongeveer 200 jaar voor Groenlandse walvissen.

Lees het volledige artikel op Sciencenews.org.

Egels en tenreks zijn solitaire dieren…toch?

Dit is een vraag die veel mensen stellen na het zien van eigenaren en fokkers die egels en tenreks in paren of soms zelfs in groepen houden en het korte antwoord is: ja, dat zijn ze. Zowel egels als tenreks zijn solitaire dieren die in hun natuurlijke habitat bijna nooit socialiseren. Als ze niet van plan zijn om te paren, vermijden ze liever hun soortgenoten. Mannetjes kunnen zelfs vechten tot de dood over hun territorium. Maar vrouwtjes is een ander verhaal. Hoewel ze meestal niet socialiseren, tolereren ze wel andere vrouwtjes binnen hun territorium en migreren ze vaak tussen territoria van verschillende mannetjes om meer succes te hebben bij het voortplanten. Dat doen ze niet alleen, ze paren ook met verschillende mannetjes om meer genetische diversiteit binnen de genenpool te creëren. Egels en tenreks lijken in deze zin erg op elkaar en dit geldt voor beide groepen dieren.

In gevangenschap laat dit zien dat mannetjes vaak problemen hebben als ze bij elkaar worden geplaatst. Het wordt door sommigen gedaan, maar het wordt door de meerderheid van de eigenaren afgekeurd vanwege hun natuurlijke instincten. Vrouwtjes worden echter heel vaak samen gehuisvest en in sommige landen is dit zelfs de standaard. En wat veel baasjes zien, is dat vrouwtjes elkaar niet zomaar tolereren: ze slapen, eten en hebben zelfs seksuele relaties met elkaar. Hoewel er soms problemen optreden en er gevestigde hiërarchieën zijn, is de algemene consensus in gevangenschap dat vrouwtjes relatief sociaal zijn voor een eenzame soort. Dit roept de vraag op of egels en tenreks echte solitaire dieren zijn of dat ze echt solitair-maar-sociaal zijn: een term die wordt gebruikt voor solitaire dieren waarvan de vrouwtjes overlappende territoria hebben en vaak samen slapen.

Artikel door Judith Duinkerken.

Geef een reactie

× Hoe kan ik je helpen?