Tenreks

De evolutie van zoogdieren in Madagaskar wordt bedreigd

Internationale wetenschappers hebben geconcludeerd dat het drie miljoen jaar zou duren om het aantal soorten dat door menselijke activiteiten op Madagaskar was uitgestorven, te herstellen. Een nieuwe studie, gepubliceerd in Nature Communications, stelt dat als bedreigde soorten ook uitsterven, het 20 miljoen jaar zou duren om ze te herstellen. Dat is veel langer dan wat er op enige andere eilandarchipel ter wereld is gevonden.

De fauna van Madagaskar is relatief intact. Er leven nog steeds meer dan tweehonderd soorten zoogdieren op het eiland, waarvan vele uniek zijn voor Masagascar en nergens anders ter wereld voorkomen. Madagaskar heeft al veel uitstervingen meegemaakt sinds mensen zich zo’n 2500 jaar geleden op het eiland vestigden. Dit omvat het uitsterven van reuzenmaki’s, olifantsvogels en dwergnijlpaarden.

Lees meer op Naturalis.nl.

Tenreks in Madagaskar

Bijna alle tenrek-soorten in alle 3 subfamilies en 8 geslachten zijn uniek voor het eiland Madagaskar. Met de flora en fauna die zwaar worstelen onder menselijke betrokkenheid op het eiland, is de dreiging van toepassing op deze hele dierenfamilie die zo ongelooflijk divers is. De vijf soorten die in gevangenschap worden gehouden, kunnen hoogstwaarschijnlijk binnen enkele jaren opnieuw worden geïntroduceerd met de medewerking van dierentuinen en fokkers die deze dieren in hun bezit hebben, maar de andere soorten zouden na een geval van uitsterven lang nodig hebben om te herstellen. Er zijn echter vermoedens van kleine populaties van enkele Tenrek-soorten die op het vasteland van het Afrikaanse continent leven, met name Mozambique en mogelijk Tanzania, vanwege schepen die tussen het eiland en het vasteland varen en tenreks die per ongeluk heen en weer worden verscheept.

Foto: Door Frank Vassen – Flickr: Lowland Streaked Tenrec, Mantadia, Madagascar, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14465335. No alterations made.

Artikel door Judith Duinkerken.

Geef een reactie

× Hoe kan ik je helpen?