Egels

De achteruitgang van de Zuid Afrikaanse egel

Omdat ik in Zuid-Afrika woon en actief ben in de egelgemeenschap, heb ik het voorrecht om persoonlijke ervaring op te doen met de Zuid Afrikaanse egel. Wetenschappelijke naam: Atelerix Frontalis. Tijdens het opvangen en helpen bij het vrijlaten kreeg ik meer kennis en inzicht over deze prachtige dieren. Een van de eerste dingen die ik heb geleerd, is dat Google of Wikipedia niet altijd even nauwkeurig zijn als het om deze dieren gaat. Bijvoorbeeld: verschillende sites registreerden hun gemiddelde gewicht tot 500 gram, wat verre van waar is. Ze zijn enorm in vergelijking met Witbuikegels en neigen meer naar de grootte van Europese egels. De gemiddelde grootte van een volwassene ligt meer in het bereik van 600-800 gram. Ik heb ooit kort voor de winterslaap een Zuid Afrikaanse egel gewogen die 950 gram woog. Voor de winterslaap kunnen ze tot 1 kg lichaamsgewicht vetmesten.

Vanwege een gebrek aan kennis van het publiek in Zuid-Afrika; alle egels worden ofwel gezien als ‘wilde egels’ -inclusief mensen die denken dat Witbuikegels inheems zijn- of ze hebben de indruk dat alle egels hetzelfde zijn en als huisdier gehouden kunnen worden. Dit leidt tot catastrofale gevolgen. Er vinden kruisingen plaats tussen Witbuikegels en Zuid Afrikaanse egels en dat brengt de toekomst van de Zuid Afrikaanse egels in gevaar. Dit gebeurt op zo’n grote schaal in de provincie Gauteng in Zuid-Afrika dat de Johannesburg Wildlife Organization ontzettend veel Zuid Afrikaanse egels opmerkte met witte vlekken die normaal niet voorkomen in hun natuurlijke kleur. Deze kruisingen worden hybriden genoemd. Dit kan een reden zijn voor het volledig verdwijnen van de Zuid Afrikaanse egel als soort, vooral in de Gauteng-regio.

Zuid Afrikaanse egels zijn buitengewoon slimme dieren. Tijdens het regenseizoen zullen ze menselijke woonwijken opzoeken voor voedsel en onderdak. Door de voerbakken van honden leeg te eten, komen ze vaak in de problemen terecht. Vanwege hun vriendelijke aard lijken ze vaak tam, waardoor mensen dachten dat het een verdwaald huisdier moest zijn en ze in kooien naar huis brachten. Met hun gemakkelijke karakter worden ze het slachtoffer van de huisdierindustrie. Er wordt ook op ze gejaagd voor voedsel -egels worden in sommige gebieden als een delicatesse beschouwd- en voor traditionele geneeskunde: traditionele genezers geloven dat de rook van verbrande egelpennen boze geesten op afstand kan houden.

Zuid Afrikaanse egels zijn een beschermde diersoort in Zuid-Afrika en mogen niet worden gehouden of bejaagd zonder een wettelijke vergunning. Maar ongeacht deze wetten gebeurt het wel. Om de verschillen tussen een Witbuikegel en een Zuid Afrikaanse egel te laten zien, heb ik foto’s bijgevoegd, waaronder een foto van een hybride egel. Hoewel niet alle hybriden eruit zien zoals op de foto, hebben ze allemaal dezelfde kenmerken, zoals de 5 tenen aan de achterpoten, donkere gezichtsharen, donkere kleuren op de buik en grote voeten. Een andere kleur van een hybride die ik heb gezien, was een verdunde ‘chocolade’ gekleurde egel.

Met het verlies van leefgebied, veel menselijk ingrijpen, het gebruik als voedselbron en het gebruik voor traditionele medicijnen, kan de Zuid Afrikaanse egel binnenkort in de problemen komen als er niet wordt ingegrepen of voorlichting wordt gegeven over deze dieren.

Disclaimer: Egels zijn solitaire dieren en tolereren elkaar meestal niet. Zet ze niet samen tenzij je de juiste kennis van deze dieren hebt. Zelfs een korte ‘speeltijd’ of een fotomoment kan fataal aflopen.

Artikel door Lizl van Vreden.

No comments yet! You be the first to comment.

Geef een reactie