Egels

Zijn egels immuun voor slangengif?

Dit is een vraag die al vele malen eerder is gesteld en in de toekomst opnieuw zal worden gesteld. Als u snel op Google zoekt, ziet u dat egels, eekhoorns, mangoesten en een paar andere dieren immuun zijn voor slangengif. Of er in ieder geval tegen bestand zijn.

De eerste verdedigingslinie van egels zijn hun stekels. Ze kunnen zich oprollen tot een zeer strakke bal, waardoor er geen zachte weefsels of huid zichtbaar zijn. Wat ervoor zorgt dat er weinig tot geen gebied open blijft voor een slang om te bijten en gif in hun lichaam te injecteren. Maar dat maakt ze niet immuun, dat is gewoon een heel goed zelfverdedigingsmechanisme.

Dus waar komt dit idee in de eerste plaats vandaan? Daarvoor moet je kijken naar het natuurlijke dieet van wilde egels. Ze jagen op insecten, vaak giftige insecten zoals schorpioenen, duizendpoten, duizendpoten en kleine slangen. Het kunnen behoorlijk woeste jagers zijn. Bij het jagen op slangen vallen ze de slang meestal aan op delen van de staart en omhoog, bijtend totdat ze erin slagen de slang te verlammen en de wervels door te snijden. De voorkeur voor giftige insecten en slangen had redenen om deze vragen te stellen, en het heeft natuurlijk geleid tot het uitvoeren van studies. De onderzoeken werden voornamelijk uitgevoerd met de bedoeling medische doeleinden – het maken van anti-gifserums.

Het werd bewezen dat in ieder geval de Europese egel (Erinaceus europaeus) het vermogen heeft om slangengif te weerstaan. Ik kon geen onderzoeksdocumenten vinden die zijn uitgevoerd met andere egelsoorten, maar men denkt dat de resultaten vergelijkbaar zullen zijn met die van de Europese egel.

Het resultaat van deze onderzoeken was dat het bloedplasma van de egel (Erinaceus europaeus) bewezen factor(en) bevat die de hemorragische activiteit van het gif van de Europese adder (Vipera berus) kunnen neutraliseren! De antihemorragische factoren werden aangegeven als een activiteit van 21%.

Zie onderstaande referentie van de uitgevoerde onderzoeken.

Dus, terug naar de hoofdvraag…

Zijn egels immuun voor slangengif?

Tot op zekere hoogte hebben ze zeker een natuurlijke weerstand tegen slangengif, door bloedplasma en de bescherming van hun “kogelvrije vesten”. Merk op dat er werd gezegd dat als een egel een beet van een adder direct in het gezicht krijgt, het dier eraan zou kunnen bezwijken.

Bekijk de video van een ontmoeting tussen een egel en een slang.

Disclaimer: Laat uw egel nooit samen met een slang, schorpioen of ander potentieel gevaarlijk dier plaatsen. Dit is voor de veiligheid van jezelf, je egel en het andere dier.

Artikel door Lizl van Vreden.

Geef een reactie

× Hoe kan ik je helpen?