Wetenschap

Egelstekels kunnen atleten beschermen tegen hersenschuddingen

Geïnspireerd worden door de natuur om tot innovatieve oplossingen voor menselijke problemen te komen – een praktijk die ook wel bekend staat als biomimicry – heeft allerlei toepassingen in de medische wetenschap en techniek…

Maar wist je dat het ook een plaats heeft in de sport? 

Nadat ze de ongelooflijke schokabsorberende eigenschappen van egelstekels hebben ontdekt, ontwikkelen afgestudeerde studenten aan de Universiteit van Akron 3D-geprinte helmvoeringen met ganzenveerachtige polymeerstructuren die kunnen helpen om voetballers te beschermen tegen gevaarlijke hersenschuddingen veroorzaakt door krachtige hoofdbotsingen; hun ontwerp heeft in laboratoriumtests al meerdere conventionele helmen overtroffen.

Dit komt omdat, hoewel de natuur vol staat met stevige materialen en structuren die zijn ontworpen om krachtige, frontale slagen op te vangen, zoals de hoorns van dall-schapen en de snavels van spechten, de combinatie van de holle structuur van elke ruggengraat en de manier waarop egel pennen zijn collectief gerangschikt, waardoor ze ook ideale schokdempers zijn voor zijdelingse botsingen. De hersenen van menselijke voetballers hebben bescherming nodig tegen zowel frontale als zijdelingse botsingen, dus de eenvoudige egel was de perfecte inspiratie voor dit ontwerp.

U kunt hier een foto van de helm en aanvullende informatie over het project bekijken.

Artikel door Sarah Bessie.

No comments yet! You be the first to comment.

Geef een reactie