Wetenschap

Twee nieuwe soorten ‘harige egels’ ontdekt in de Filippijnen

Foto: Podogymnura intermedia (FMNH 186805, holotype), adult male. Photographed 28 July 2005 by D. S. Balete.

De eerste twee maanden van 2023 zijn nog niet eens voorbij en er is geweldig nieuws te melden! Zes wetenschappers hebben de soort binnen de Podogymnura-geslachten uit de gymnura-onderfamilie opnieuw beoordeeld en een nieuwe soort gevonden. Niet alleen dat, maar ze onderscheidden ook een andere nieuwe soort waarvan eerst werd gedacht dat het een ondersoort van dezelfde geslachten was. P. intermedia en P. minima zijn de namen van deze nieuwe soorten ‘harige egels’.

Podogymnura intermedia

Deze geheel nieuwe soort wordt gevonden op de top van de berg Hamiguitan in Davao Oriental en de berg Kampalili in Davao Oro. Deze gebieden zijn nog nooit eerder beoordeeld op zoogdieren, waardoor deze soort de eerste ontdekte nieuwe soort is in het relatief onbekende gebied. De soort lijkt op een spitsmuis en heeft goudbruine strepen in de vacht.

Podogymnura minima

De P. minima werd lange tijd beschreven als een ondersoort van de P. truei, maar wordt nu opnieuw beoordeeld als een aparte soort binnen de podogymnura-familie. Deze soort Podogymnura wordt gevonden op de berg Kitanglad in Bukidnon. Ze zijn de kleinste soort van Podogymnura en hebben een zachte, donkere vacht met gouden glitters.

Lees meer in dit artikel.

Gymnura – zijn het wel egels?

Het korte antwoord is: ja, dat zijn ze! Gymnures zijn in dezelfde familie van Erinaceidae, de familie van egels. Binnen die familie is er de onderfamilie Erinaceinae, die echte egels zijn. Er is ook de onderfamilie van Galericinae, de onderfamilie van gymnures. Elk heeft zijn eigen geslachten en elk van die geslachten heeft zijn eigen soorten, maar ze zijn allemaal zeer nauw verwant. Met andere woorden, er is een familie van stekelige egels (Erinaceinae) en een familie van harige egels (Galericinae). In een later stadium zullen we ze ook aan onze wiki toevoegen, ongeveer zoals we nu doen met de spitsmuistenreks en rijsttenreks.

Artikel door Judith Dunkirk.

No comments yet! You be the first to comment.

Geef een reactie