Egels

Stekelige situatie op de landingsbaan: Air New Zealand-vlucht vertraagd

De gezagvoerder van vlucht NZ675 die net was geland vanuit Auckland, Nieuw-Zeeland, had een egel gespot op de landingsbaan van Dunedin Airport. “Het spijt me, ik moet een aankondiging doen die ik nog nooit eerder heb moeten doen, er is een egel op de landingsbaan”, was de aankondiging bij het onderschrift van de vlucht, aldus passagier Arthur Taylor .

De brandweer werd opgeroepen om de egel van de landingsbaan te halen, voordat het vliegtuig naar de terminal kon taxiën. Een woordvoerder van Air New Zealand bevestigde dat vlucht NZ675 vijf minuten vertraging had.

Lees meer op Stuff.

Invasieve egels in Nieuw-Zeeland

Europese egels worden beschouwd als een invasieve soort in Nieuw-Zeeland. De soort komt oorspronkelijk uit West-Europa en werd voor het eerst geïntroduceerd in Nieuw-Zeeland in 1870 door de Canterbury Acclimatization Society als middel om ongedierte in de tuin te bestrijden. Verschillende aanvullende introducties werden gedaan in 1871, 1885, 1890 en 1894. Tegen de jaren 1920 hebben egels zich snel voortgeplant en waren ze verantwoordelijk voor het drastisch verminderen van de populaties van kleine vogelsoorten en tegen 1950 was de populatie Europese egels in Nieuw-Zeeland prominenter dan waar dan ook in de wereld.

De soort wordt nog steeds beschouwd als een invasieve plaag in Nieuw-Zeeland in de huidige economie. Het Department of Conservation in Nieuw-Zeeland adviseert burgers actief om egels niet te steunen om zich in hun tuinen te vestigen, in de hoop de voortplanting van de soort een halt toe te roepen, aangezien ze de inheemse flora en fauna van het eiland blijven beïnvloeden.

Artikel door Judith Duinkerken.

No comments yet! You be the first to comment.

Geef een reactie