Je bekijkt nu Europese egels richten een ravage aan in Nieuw-Zeeland

Europese egels richten een ravage aan in Nieuw-Zeeland

  • Berichtcategorie:Egels
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Als je in Nieuw-Zeeland bent, zie je misschien een egel rondsnuffelen… Maar het zal geen inheemse soort zijn!

Europese egels werden oorspronkelijk in de 19e eeuw door kolonisten in Nieuw-Zeeland geïntroduceerd om ongedierte in de tuin onder controle te houden en hen aan hun thuisland te herinneren. Helaas, toen er steeds meer egels verschenen, begonnen mensen ze al snel uit het oog te verliezen, wat leidde tot een bevolkingsexplosie van invasieve egels in het wild.

In hun natuurlijke habitat hebben Europese egels een scala aan natuurlijke vijanden zoals vossen en dassen, die ervoor zorgen dat de populatie op een redelijk niveau wordt gehouden. Deze roofdieren bestaan ​​echter niet in Nieuw-Zeeland, wat betekent dat egels vrij zijn om te gedijen en zich ongecontroleerd te vermenigvuldigen – en ze hebben zich echt vermenigvuldigd.

Dit zou als positief kunnen worden beschouwd voor egels, vooral in landen als het Verenigd Koninkrijk, waar de egelpopulaties op het platteland al tientallen jaren achteruitgaan, maar de endemische dieren in het wild in Nieuw-Zeeland lijden hieronder. Inheemse vogelpopulaties die op de grond nestelen, slinken doordat egels hun eieren verslinden, terwijl ook wētā (een grote loopkrekel waarvan vele soorten bedreigd of bedreigd zijn) in een alarmerend tempo door egels wordt opgegeten: aldus promovendus Nick Foster, “one study found 283 wētā legs in a single hedgehog stomach… in a 24-hour period this hedgehog has guzzled up 60 or so animals“.

Sommigen hebben voorgesteld om deze egels terug te brengen naar het VK, waar de soort als kwetsbaar voor uitsterven wordt beschouwd, maar deze oplossing is helaas verworpen.

Egels laten zich hierdoor echter niet van de wijs brengen. Europese egels richten niet alleen gelukzalig grote schade aan in termen van de inheemse fauna van Nieuw-Zeeland, ze beginnen ook onheil te veroorzaken dat ook mensenlevens beïnvloedt! Vorige maand liep een egel de landingsbaan op en veroorzaakte een vluchtvertraging – “een aankondiging die ik nog nooit eerder heb hoeven doen“, aldus de gezagvoerder.

Artikel door Sarah Bessie.

Geef een reactie