Tenreks

Het geluid van stekels!

Raar, wonderlijk en waar!

DeLaaglandse gestreepte tenrek (Hemicentetes semispinosus) is het enige zoogdier met stekels die je kunt horen. Ze zijn één van de fascinerende dieren van Madagaskar die de tropische laaglandbossen van het eiland bewonen. Hun zwarte en gele kleuren doen denken aan een hommel.

Deze kleine wezentjes die deel uitmaken van de Tenrec-familie (Tenrecidae) en in de orde Afrosoricida. Naast hun exotische uiterlijk, is het meest wonderbaarlijke kenmerk van deze kleine beestjes hun klinkende stekels!

Ze kunnen hun stekels gebruiken voor verdedigings- of communicatiedoeleinden. Als verdedigingsmethode kunnen sommige van hun stekels zelfs loskomen van het lichaam, wat doet denken aan een stekelvarken. Om te begrijpen hoe de klinkende stekels werken, moet men eerst de plaatsing van stekels op hun lichaam begrijpen.

De stekels zijn langer en talrijker op het hoofd en in de nek. Het gebied langs de zijkanten van de buik bevat echter weinig tot geen stekels, maar de stekels die er zitten, kunnen losraken ter verdediging tegen predatie.

Net als bij andere dieren met stekels, heeft de Laaglandse gestreepte tenrek harde verhoornde stekels op het voorhoofd en deze werken als een peilapparaat. Deze stekels moeten worden gebruikt voor communicatie tussen moeder en jong en als waarschuwingssignaal voor roofdieren.

Maar hoe maken ze deze geluiden?

Beweging van deze stekels zorgt ervoor dat de uiteinden tegen elkaar wrijven en een hoogfrequent geluid creëren. Deze stekels bevinden zich in een klein deel van het midden van de bovenkant van de kop, in een groep van zeven tot zestien gerangschikt in drie rijen. Aan elke kant lopen vijf stekels zijwaarts en worden geflankeerd door vijf tot zes stekels die lichtbruin van kleur zijn. De opstelling en het aantal stekels verandert niet tijdens de groei en de lengte ook niet. De omtrek van de stekels verandert echter wel van juveniel naar volwassen dier.

Huidspieren onder de stekels die bekend staan ​​​​als stekel-vibratorschijven, zijn ongeveer 16,8 mm lang en 8,55 mm breed voor een volwassene. Deze huidspieren zijn de “gereedschappen” die bijdragen aan de trilling van de stekels en de productie van ultrasoon geluid.

Er zijn twee manieren waarop ze de stekels gebruiken:

  1. Verhoogd bij geagiteerd en stridulatie:

Wanneer geagiteerd of defensief: Stekels zijn verhoogd en in een voorwaartse positie die geluid veroorzaakt door trillingen.

2. Stridulatie:

Het geluid is te hoog om door het menselijk oor te worden gehoord. Dit is een methode die bekend is bij krekels, krekels en slangen. De Laaglandse gestreepte tenrek is ook het enige bekende zoogdier dat dit vermogen heeft.

Artikel door Lizl van Vreden.

Referenties

https://www.nhm.ac.uk/discover/the-weird-world-of-tenrecs.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Lowland_streaked_tenrec

Photo Credits: Public Domain- Flickr- Ken Behrens

Geef een reactie

× Hoe kan ik je helpen?