Wetenschap

Egel, adder en konijn zijn het slachtoffer van afnemende kwaliteit van de natuur

Ondanks inspanningen om de kwaliteit van de natuur in Nederland te verbeteren, heeft het WNF (World Nature Foundation, de Nederlandse tak van het WWF) een rapport gepubliceerd waarin wordt beweerd dat de kwaliteit van de natuur in het kleine Europese land nog steeds achteruitgaat en dat dit tot zorgen baart wilde soorten zoals egels, konijnen, adders en enkele vogel- en vlindersoorten. Door verdroging van zandgronden zijn natuurgebieden te schaars geworden om een ​​bloeiende biodiversiteit te ondersteunen.

Lees meer op NRC.

Living Planet Report Nederland

Egels in Nederland

Europese egels zijn een soort die inheems is in Nederland en sinds de jaren ’70 drastisch in aantal achteruitgaat. Hun uitsterven was een grote zorg in de jaren 90 en 2000. In de afgelopen jaren is geconstateerd dat de populaties toenemen als gevolg van inspanningen op het gebied van natuurbehoud en door middel van voorlichting aan de Nederlandse burgers om egels te helpen gedijen in hun tuinen. Ze worden niet langer als een groot probleem beschouwd, maar ze zijn ook nog niet helemaal veilig. Door de industrialisatie en het betegelen van tuinen is er minder leefruimte voor egels. Leg daar een afnemende kwaliteit van onze natuur bovenop en je hebt een recept voor een ramp die niet alleen egels treft, maar een grote groep veelvoorkomende wilde diersoorten.

Wat kunnen we doen?

Als je dit leest, word je misschien aangezet om in actie te komen en dat is geweldig! Omdat er manieren zijn om te helpen, vooral als je in Europa woont en vooral als je in Nederland woont. Door insecten in je tuin te ondersteunen met insectenhotels en insectvriendelijke planten, kun je helpen om genoeg voedsel te creëren voor een egel om van te knabbelen. Het verstrekken van een egelhuisje helpt om ze een plek te geven om te slapen en zelfs om te broeden of te overwinteren. Kattenbrokjes en water kunnen egels helpen om in leven te blijven wanneer ze nergens anders voedsel kunnen vinden. Een egel gewond gevonden, ondergewicht of de hele dag aan het lopen terwijl dat niet de bedoeling is? Dan kun je een egelreddingsdienst bellen om ze op te halen en weer gezond te maken om ze weer in het wild vrij te laten. U kunt ook aan verschillende organisaties doneren om natuurbeschermings- en opvangcentra te ondersteunen.

Wat doet The Hedgehog Program om te helpen

Op dit moment zijn wij trots lid van de Zoogdiervereniging en IVN natuureducatie. Deze beide verenigingen hebben zich enorm ingespannen om onderzoeksprojecten te organiseren en natuurliefhebbers op te leiden. Beide hebben verschillende werkgroepen om onderzoeksprojecten en natuurbeschermingsprojecten te richten op specifieke soorten die hulp nodig hebben om te overleven en te gedijen. Afgezien daarvan doen we ook ons ​​eigen onderzoek naar egels om nieuwe informatie te ontdekken over de basisbehoeften van egels en het dagelijks leven. We zijn van plan om een ​​online cursus over Europese egels te ontwerpen, speciaal om mensen te helpen begrijpen wat ze kunnen doen om de kwaliteit van onze natuur hun hele leven te verbeteren en wat ze kunnen doen met hun tuinen om de biodiversiteit in hun gebied te bevorderen.

Artikel door Judith Duinkerken.

Geef een reactie

× Hoe kan ik je helpen?