Egels

Egels slaan katten in tuingevechten

Nottingham Trent University heeft onlangs samengewerkt met de University of Brighton om interacties tussen dieren bij voerstations in Britse tuinen te bestuderen; ze ontdekten dat het achterlaten van voedsel voor lokale dieren in het wild zeker ten goede kan komen aan de gewenste populatie van lokale dieren, maar het kan ook leiden tot confrontaties tussen soorten en binnen soorten. Sterker nog, meer dan de helft van de geregistreerde momenten waarbij meer dan één dier betrokken was, eindigde in een soort patstelling!

Over onze lokale egels hoeven we ons echter niet al te veel zorgen te maken, die houden zich uitstekend staande. Hoewel katten bij veel gelegenheden vossen overtroffen, bleken lokale katten geen partij te zijn voor onze spikey-vrienden – mogelijk omdat ze niet zo gewend zijn om zo vaak met verdedigende stekels om te gaan als wilde roofdieren. Dat gezegd hebbende, zou men kunnen zeggen dat egels een beetje te defensief zijn, omdat vaak werd waargenomen dat ze met elkaar vochten.

De studie heeft tot doel de potentiële risico’s van concurrentie en predatie bij voederstations in de tuin te begrijpen, zodat we deze risico’s in de toekomst kunnen verminderen. U kunt hier meer lezen over de bevindingen.

Artikel door Sarah Bessie.

Geef een reactie

× Hoe kan ik je helpen?