Egels

Wat vertelt de poep van je egel jou?

Het is misschien niet het hoogtepunt van je dag, maar het inspecteren van de poep van je egel in de ochtend kan je veel informatie geven over hun fysieke welzijn. De kleur, hoeveelheid en gelijkmatige textuur (maak je geen zorgen, je hoeft het niet aan te raken om het te zien) geven allemaal aanwijzingen over wat er intern aan de hand is met je egel, zodat je hun gezondheid in de gaten kunt houden en eventuele problemen vroegtijdig kunt opsporen. Dit zijn de belangrijkste dingen om op te letten…

Kleur

Het eerste waar je goed naar moet kijken is de kleur van de kak van je egel; u op zoek bent naar een midden- tot donkerbruine kleur als indicator van een goede gastro-intestinale gezondheid.

Een groene poep kan wijzen op een reeks problemen, sommige ernstiger dan andere. Omdat egels en hun lichaam zo gevoelig zijn voor veranderingen in voeding en routine, kan groene poep simpelweg worden veroorzaakt door een recente ontwikkeling, zoals een verhuizing of de introductie van een nieuw voedingsmiddel. In deze gevallen kan een klein snufje probioticum voldoende zijn om de zaken weer op de rails te krijgen. Groene poep die langer dan een paar dagen aanhoudt, kan echter een teken zijn van een bacteriële infectie (clostridium) of parasiet, die een veterinaire behandeling nodig heeft, dus als groene poep aanhoudt, is het tijd om een ​​ontlastingsmonster naar uw dierenarts te brengen voor onderzoek. Egels die naar buiten gaan voor verrijkingstijd of interactie hebben met andere dieren in huis, lopen een verhoogd risico om te worden blootgesteld aan parasieten.

Een volledig zwart of rood getinte poep moet veel dringender worden aangepakt, omdat bloed in de ontlasting wijst op inwendige bloedingen die medische tussenkomst vereisen.

Textuur

Een gezonde egelpoep ziet eruit als een lange, dunne, stevige worst; het zal natuurlijk zacht zijn als het eruit komt, maar zou na verloop van tijd moeten uitharden.

Poo that looks runny, sticky or even mucousy in the morning requires your attention as this is a sure sign of an upset tummy due to stress, bacteria or a parasite. These poos are likely to also be green in colour.

In contrast, poo that has the appearance of multiple small pellets (a bit like a rabbit or hamster poo) suggests a constipated hedgie, as the stool is not soft enough to pass in one go.

Hoeveelheid

Egels staan ​​erom bekend dat ze veel poep produceren voor hun formaat, dus als er niets te vinden is in de kattenbak of op het wiel, is de kans groot dat je egel verstopt zit of niet genoeg eet om ontlasting te produceren (dit komt vaak voor bij katten). zieke egels die bijvoorbeeld met een spuit worden gevoerd). Als de voerbak ook leeg is, is obstipatie de meest waarschijnlijke boosdoener.

Om constipatie tegen te gaan, kunt u proberen uw egel in een lekker warm bad te plaatsen, omdat warm water tegen zijn buik de stoelgang kan stimuleren. Als dit niet lukt, kan het voeren van een hoeveelheid gekookte pompoen ter grootte van een erwt ook helpen om dingen te verplaatsen vanwege het hoge vochtgehalte – houd er wel rekening mee dat het bij kleine hoeveelheden blijft, want te veel kan leiden tot diarree. Dit is de reden waarom mensen in het VK worden aangespoord om hun Halloween-pompoenen niet achter te laten zodat egels ze kunnen vinden, omdat wilde egels zichzelf vaak volproppen en daardoor uitdrogen.

Artikel door Sarah Bessie.

Geef een reactie

× Hoe kan ik je helpen?