Egels

Pop-off Syndroom

Dit is een zeer zeldzame aandoening, maar lijkt voor te komen onder de wilde egels, vooral bij de Europese egels, Erinaceus europaeus.

Pop-off-syndroom is waar de orbicularis-spier die rond de ‘rok’ van de egel loopt en hem in staat stelt om op te rollen, over hun lichaam springt en alle stekels omhoog over hun lichaam beweegt. Dit betekent dat ze zich niet kunnen oprollen tot een bal voor zelfverdediging. De ‘rok’ is waar de buik en zijkant van de egel samenkomen, ook het beginrandje van de stekels. De orbicularis-spier werkt als een soort trekkoord, waardoor ze kunnen opbollen. Heb je ooit je vinger op de buik van een egel gelegd en ze snel zien opbollen? Je zult moeite moeten nemen om je vinger veilig weer uit die strakke greep te halen. Dat is de taak van de orbicularis-spier.

Dus, hoe gebeurt dit?

Normaal gesproken, wanneer egels door zeer kleine ruimtes of gaten proberen te kruipen, zorgt het trekkoord effect ervoor dat de spieren fysiek naar buiten springen. Vandaar de reden voor de naam van het syndroom. Dit komt niet vaak voor bij Witbuikegels en er konden geen referenties worden gevonden voor andere egelsoorten met dit probleem. Het lijkt erop dat het niet noodzakelijkerwijs gerelateerd is aan de grootte, aangezien de Europese egels erg groot zijn, en je zou denken dat het gerelateerd zou kunnen zijn, aangezien reddingswerkers zelfs juvenielen met dit probleem hadden gevonden.

Zie link met afbeeldingen en video die dit syndroom heel goed weergeven om een ​​beter begrip te krijgen van wat hier gebeurt.

Wildlives Wildlife Rescue and Rehabilitation Centre

WRAS’s Casualty Care Centre

In termen van onze geliefde Witbuikegels, is het het beste om kleine buisjes of tunnels in hun kooien te vermijden, niet om een ​​mogelijk scenario te creëren waarin hen iets soortgelijks kan overkomen.

Artikel door Lizl van Vreden.

Geef een reactie

× Hoe kan ik je helpen?