Wetenschap

Sonic Hedgehog-gen

Tegenwoordig zul je zien dat elke tweede egel Sonic wordt genoemd. Meestal noemen mensen hun egels Sonic, verwijzend naar de film Sonic the Hedgehog. Maar waar komt het vandaan, of is het slechts een naam?

Wist je dat alle soorten, mensen en dieren, die twee ogen hebben, hetzelfde gen hebben dat je linkerhersenhelft scheidt van je rechterhersenhelft, waardoor je twee ogen hebt? Dit gen wordt het Sonic Hedgehog-gen genoemd. Het SHH-gen (Sonic Hedgehog) is verantwoordelijk voor het aanmaken van bepaalde eiwitten. Dit eiwit functioneert als een chemisch signaal dat essentieel is voor de embryonale ontwikkeling. Het speelt een belangrijke rol bij celgroei, vorming van het lichaam, celspecialisatie, vorming van de ogen. Het Sonic Hedgehog-gen is in feite een van de drie genen, allemaal genoemd naar egels. De eerste twee zijn vernoemd naar egelsoorten; Woestijnegel en Indiase egel. Zoals je net hebt gelezen, werd het derde gen Sonic Hedgehog-gen genoemd. Deze genen hebben een duidelijk stekelig uiterlijk.

Sonic Hedgehog is nodig voor de ontwikkeling van het voorste deel van de hersenen (voorhersenen) en bevindt zich op chromosoom zeven. Dit signaaleiwit helpt bij het vaststellen van de lijn die de rechter- en linkerkant van de voorhersenen scheidt (de middellijn).

Maar waarom koos de wetenschapper voor de naam Sonic Hedgehog-gen?

Terwijl hij bezig was met onderzoek naar het klonen van het gen in een laboratorium op Harvard, kreeg een van de dokters, Robert Riddle, de naam uit een stripboek van zijn dochter. Ja, het Sonic Hedgehog-personage was eerst een videogame, kwam voor in stripboeken voordat het een tv-serie werd en uiteindelijk werd de film gemaakt.

Vanwege de populariteit van het stripfiguur Sonic wilde de Nomenclatuurcommissie van de Human Genome Organization de naam van het gen veranderen, maar zoals je verslaafd raakt aan egels, bleef ook deze naam hangen, en het heet nog steeds Sonic Hedgehog Gene!

Voor de egelliefhebbers betekent het dat we allemaal een egel in ons hebben!

Om hier meer over te lezen, volgt u de onderstaande links:

https://gizmodo.com/the-strange-history-of-how-a-gene-was-named-sonic-hedg-1691732678

https://en.wikipedia.org/wiki/Sonic_hedgehog_protein

Artikel door Lizl van Vreden.

No comments yet! You be the first to comment.

Geef een reactie