EgelsTenreks

Egels versus Tenreks – Wat is het verschil?

Egels en tenreks zien er misschien uit als broers en zussen omdat ze de kenmerken van scherpe stekels, zachte onderbuiken en spitse snuiten delen, maar ze zijn niet eens verwant! Egels en tenreks zijn een perfecte illustratie van convergente evolutie: een proces waarbij twee totaal verschillende dieren onafhankelijk van elkaar analoge aanpassingen ondergaan aan omgevingsdruk die in de loop van de tijd op elkaar lijken of functioneren, ondanks dat ze niet dezelfde genetische geschiedenis delen. Laten we, met dit in gedachten, enkele van de belangrijkste verschillen tussen deze twee ongelooflijke dieren bespreken, met de nadruk op de Witbuikegel (Atelerix albiventris) en Kleine egeltenrek (Echinops telfairi) die gewoonlijk als huisdier worden gehouden…

Fysieke verschillen

Het kan vrij eenvoudig zijn om een ​​volgroeide volwassen egel te onderscheiden van een tenrek door naar hun grootte te kijken. Er is geen specifiek getal voor het gemiddelde gewicht van een egel, aangezien ze enorm in grootte kunnen variëren, maar ze wegen vaak ergens tussen de 300 en 600 gram voor Witbuikegels en 500 tot 2000 gram voor Europese egels. Tenreks zijn klein in vergelijking, waarbij Kleine egeltenreks meestal een gewicht hebben tussen de 130 en 180 gram.

Een ander schril contrast tussen egels en tenreks is dat het een uitdaging kan zijn om het geslacht van tenreks te identificeren, omdat er geen grote externe verschillen zijn tussen mannetjes en vrouwtjes. Terwijl egels gemakkelijk kunnen worden gesekst door te kijken naar de locatie van hun geslachtsdelen (vaak liefkozend aangeduid in de gemeenschap van dierenhouders als hun “navel” vanwege het uiterlijk), hebben tenreks geen extern zichtbare geslachtsorganen en hebben ze in plaats daarvan een cloaca, die is een kenmerk dat veel vaker voorkomt bij vogels en reptielen dan bij zoogdieren. Dit betekent dat om het geslacht van een tenrek te bepalen, meer dan alleen een blik nodig is en in plaats daarvan de geslachtsdelen handmatig moeten worden onderzocht.

Er is echter een kans dat je mannelijke en vrouwelijke tenreks uit elkaar kunt houden door eraan te ruiken! Van mannelijke tenreks wordt gezegd dat ze een muskusachtige geur afgeven die doet denken aan maïschips, ongeacht hun hygiëneroutine. Egels kunnen stinken, maar dit is volledig afhankelijk van hun verzorging – hoe vaak bijvoorbeeld hun verblijf en lichaam worden schoongemaakt.

Omgeving

Laten we het nu hebben over hun natuurlijke omgeving. Hoewel zowel Witbuikegels als tenreks in Afrika voorkomen, overlappen hun leefgebieden elkaar niet. Witbuikegels zijn te vinden in de savannes en steppen van Centraal-Afrika, maar tenreks zijn endemisch voor het eiland Madagaskar voor de zuidoostkust van Afrika en worden vaak aangetroffen in tropische bossen en struikgewas.

Gedrag

Deze verschillende habitats worden weerspiegeld in hun activiteit. Hoewel Witbuikegels een beperkt vermogen hebben om naar boven te klimmen, zijn ze niet in bomen en worden egels die in gevangenschap worden gehouden actief ontmoedigd om te klimmen vanwege het gevaar hun ledematen te verwonden. Tenreks daarentegen hebben een fenomenaal klimvermogen, geholpen door vijf lange tenen aan elke poot die hen een sterke grip geven, en moeten worden voorzien van materialen in huiselijke habitats die hen aanmoedigen om dit natuurlijke gedrag uit te voeren.

Een ander gedragsverschil is de manier waarop deze twee dieren speekselen. Beiden beoefenen het gedrag van zelfzalving -het proces van het toevoegen van geuren uit hun externe omgeving aan hun lichaam- maar ze hebben heel verschillende manieren om dit te doen. Egels speekselen door schuimend speeksel te produceren dat ze vervolgens op hun stekels likken, terwijl tenreks er de voorkeur aan geven hun poten te gebruiken om delen van hun omgeving te krabben die ze stimulerend vinden en vervolgens met hun poten over hun ruggengraat te wrijven om de geur over te brengen.

Zoals je kunt zien, zijn er veel meer verschillen tussen egels en tenreks dan op het eerste gezicht lijkt. Bekijk onze andere artikelen voor meer informatie!

Artikel door Sarah Bessie.

Geef een reactie

× Hoe kan ik je helpen?