Egels

close up photo of yellow and black hedgehog

Egel ballonsyndroom

Egel ballonsyndroom is een levensbedreigende medische aandoening die onder egels kan voorkomen.

Deze aandoening betekend dat er gas onder de huid van egels vast komt te zitten als gevolg van een verwonding of infectie, waardoor de egel opblaast. Dit lijkt op het huidemfyseem bij mensen. Dit fenomeen is mogelijk vanwege de weefselstructuur van egels. Het doet de egel opzwellen als een ballon, soms wel twee keer zo groot als normaal.

Doordat egels een extra losse huid hebben waardoor ze zich kunnen oprollen tot een bal, kan dit syndroom onder egels voorkomen. Hoewel het als zeer zeldzaam wordt beschouwd.

Hoe gebeurde dit?

Om te begrijpen hoe de aandoening kan ontstaan, moeten we eerst kijken naar de autonomie van de egel.

Egels hebben een luchtpijp die begint bij hun mond en is verbonden met hun neus en longen. Aan de bovenkant van deze luchtpijp bevindt zich de stemspleet (glottis). De glottis is de ruimte tussen het strottenhoofd en het bekerkraakbeen, bestaande uit stembanden en de opening ertussen. De glottis mondt uit in de luchtpijp en is verantwoordelijk voor het geluid. Deze gaat open en dicht als de egel ademt.

Als een egel wordt geschopt of door iets wordt geraakt terwijl de stemspleet gesloten is, zorgt dit ervoor dat de lucht vast komt te zitten, waardoor de longen in vervoering raken of met schade aan de ribbenspieren tot gevolg. Bij elke ademhaling die de egel dan neemt, hoopt de lucht zich op in de egel, waardoor het dier opblaast.

Voor de behandeling moet er een reeks gaatjes in het lichaam van de egel worden gemaakt om de lucht te laten ontsnappen.

Romain Pizzi, de gespecialiseerde dierenarts voor dieren in het wild bij de Schotse SPCA, zei dat de meeste gevallen meer op “noppenfolie” lijken dan op een ballon.

Tot nu toe zijn de enige gemelde gevallen die op internet te vinden zijn, afkomstig van Europese egels. Misschien is het feit dat Witbuikegels die we tegenkomen meestal als huisdier worden gehouden en een nogal beschermend leven leiden, de reden dat er tot nu toe geen incidenten zijn gemeld.

Klik op onderstaande links om te zien hoe het eruit ziet en om meer over het onderwerp te lezen.

https://www.bbc.com/news/uk-england-south-yorkshire-40252983

https://www.livescience.com/59994-balloon-syndrome-hedgehog.html

Artikel door Lizl van Vreden.

No comments yet! You be the first to comment.

Geef een reactie