Egels

Egels en traditionele geneeskunde

Het gebruik van egels en hun lichaamsdelen in de traditionele geneeskunde en culturele activiteiten is zo oud als de egel zelf. Deze praktijken worden tegenwoordig zelfs in sommige landen toegepast. Eurazië en Afrika zijn het meest gebruikelijk voor traditionele medicijnen gemaakt door delen van dieren.

Oude tradities leiden tot de achteruitgang van egels in het wild. Dat, plus verlies van leefgebied, gegeten worden als bushmeat, voertuigen die egels op de weg raken en de exotische huisdierenindustrie.

Laten we eens kijken naar een paar culturen over de hele wereld en wat voor toepassingen ze hebben voor egels.

Egypte

Soorten:
Egyptische grootooregel en Woestijnegel.

Gebruiken:
In het oude Egypte werden egels gehouden als symbolische huisdieren om gevaar af te weren en werden ze gebruikt als voedseloffers voor overledenen. Egyptenaren beschouwden egels als magische wijze wezens die verdwenen in de winter wanneer voedsel schaars was en op magische wijze weer verschenen in de lente. Het was symbolisch voor hen omdat ze geloofden in wedergeboorte en het hiernamaals. Ze zouden zelfs een levende egel bij hun overledene begraven, omdat ze geloofden dat egels geluksbrengers waren die alle boze geesten zouden afweren. Het feit dat egels verminderd gevoelig zijn voor gif fascineerde de Egyptenaren, want doden door gif was een zeer populaire methode om vijanden en rivaliteit kwijt te raken. Ze hielden egelachtige rammelaars om hen te beschermen tegen mogelijke moorden. Stekels werden gebruikt in medisch-magische recepten, zoals genezingen voor kaalheid. Zie onderstaande link voor meer info over oude Egyptenaren en egels.

Meer lezen:
https://www.mdpi.com/2076-0752/11/1/31

India 

Soorten:
Naaktbuikegel. De Naaktbuikegel of Madrasegel stond op het punt uit te sterven vanwege deze tradities. Ze staan ​​nu onder bescherming van de Indian Wildlife Act.

Gebruiken:
De stekels werden gedroogd, gepoederd en gemengd met honing om als hoestmiddel te worden gebruikt. Vlees wordt gezien als voedselbron.

Meer lezen:
https://www.theguardian.com/environment/2021/may/31/madras-hedgehog-comic-book-educates-children-about-rat-with-thorns-aoe

Bedoeïenen

Soorten:
Egyptische grootooregel en Woestijnegel.

Gebruiken:
Ze geloven dat het vlees medicinaal is en reuma, artritis, tuberculose kan genezen en helpt bij impotentie. Bloed van een egel wordt gebruikt om ringworm, wratten, gebarsten huid te genezen. Het vlees wordt beschouwd als een remedie tegen boze geesten.

Meer lezen:
https://www.gbif.org/species/113279250

Roma

Soorten:
Noordelijke witborstegel. 

Gebruiken:
Voedselbron en delicatesse, bloed en vet worden als medicinaal beschouwd.

Meer lezen:
https://news.cgtn.com/news/2020-01-30/Top-virus-carrying-wild-animals-that-might-appear-on-menus-NFMCQ20BdC/index.html

Marokko

Soorten:
Noordelijke witborstegel en Woestijnegel.

Gebruiken:
Het inademen van de rook van een verbrande huid en stekels verlicht koorts en geneest mannelijke impotentie.

Meer lezen:
https://threatenedtaxa.org/index.php/JoTT/article/view/1968

Zuid-Afrika en omringende landen

Soorten:
Zuid-Afrikaanse egel. In Zuid-Afrika wordt om deze redenen ook de Zuid-Afrikaanse egel bedreigd. Ook nu een beschermde diersoort en niet toegestaan ​​als huisdier te houden.

Gebruiken:
Bushmeat en jagen als bron van inkomen. Gevangen of gedode egels worden verkocht aan traditionele genezers. Traditionele genezers geloofden dat de rook van stekels en gedroogd vlees boze geesten op afstand houdt. Vet wordt verondersteld een remedie te zijn tegen oorpijn bij kinderen.

Meer lezen:
https://ethnobiomed.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13002-019-0311-6

Artikel en foto’s door Lizl van Vreden.

No comments yet! You be the first to comment.

Geef een reactie