Je bekijkt nu Egeltelling was bijzonder groot succes in 2023
Photo by Pixabay on Pexels.com

Egeltelling was bijzonder groot succes in 2023

Misschien heb je er al over gehoord in de media, maar 2023 was en bijzonder jaar voor de Europese egel in Nederland. Nog nooit waren er zo veel mensen de meetelden in het weekend van de jaarlijkse Egeltelling (17-19 september 2023) en daarmee werd eveneens een recordaantal egels geteld. Er deden 5505 deelnemers mee en die gaven 6126 tellingen door.

In elke provincie in Nederland is dit jaar het record verbroken. De Zoogdiervereniging wijdt het succes aan de toenemende bekendheid van de Tuintelling. Ook via Waarneming.nl en Telmee.nl zijn meldingen binnengekomen en meegeteld in de cijfers.

Lees het artikel hier.

Europese egel onder druk

Ondanks het recordaantal meldingen tijdens de Nationale Egeltelling in Nederland, staat de Europese egel nog steeds onder druk. De afgelopen 50 jaar zijn de cijfers behoorlijk gezakt en zijn de zorgen over het bestaan van de Europese egel in Nederland toegenomen. In recente jaren lijkt de populatie egels wel weer toe te nemen, maar de egel heeft de komende jaren nog veel hulp nodig. Wilt u ook helpen?

Tips voor uw tuin

Zorg dat uw tuin voldoende schuilmogelijkheden heeft én toegankelijk is voor Europese egels. Dit kan door een opening van minimaal 15 cm in doorsnede te maken in uw schutting of omheining, waar ze in de nachten makkelijk doorheen lopen. Plant een aantal struiken en bloemen. Vooral bloemen en struiken die aantrekkelijk zijn voor insecten, want dat is een feestmaal voor de Europese egel. Plaats een egelhotel onder het struikgewas zodat de egel kan schuilen, overnachten en misschien zelfs wel overwinteren. Een bakje met kattenbrokjes en een schaaltje water worden ook gewaardeerd door egels. Houdt er wel rekening mee dat dit ook katten en andere ongewenste gasten kan aantrekken. Voet liefst geen melk, want egels zijn lactose intolerant.

Geef een reactie