Je bekijkt nu Zoonomia Project omvat egelsoort en tenreksoorten

Zoonomia Project omvat egelsoort en tenreksoorten

  • Berichtcategorie:Wetenschap
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:4 minuten gelezen

Het Zoonomia Project is de nieuwste buzz in de wetenschappelijke wereld, en ook een zeer fascinerend en belangrijk onderzoeksproject. Niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen.

Voor dit onderzoek zijn wereldwijd tweehonderdveertig (240) zoogdiersoorten geïdentificeerd. Onderzoek bestaat uit analyses van DNA-monsters verzameld door meer dan 50 verschillende instellingen wereldwijd. Het doel is om de genomica in de DNA-monsters te bestuderen om bepaalde eigenschappen van deze dieren beter te begrijpen.

Enkele van de genoemde soorten omvatten de Europese egel (Erinaceus Europaeus) en twee tenrek-soorten, Kleine egeltenrec (Echinops Telfairi) en de Spitsmuistenrek (Microgale Talazaci).

Foto credits: Lizl van Vreden.

Zie de lijst met dieren in de onderstaande link:

https://zoonomiaproject.org/the-mammal-tree-list-view/

De afgelopen 100 miljoen jaar zijn zoogdieren geëvolueerd en veranderd om zich aan te passen aan de omgevingsomstandigheden. Door nieuwe eigenschappen te ontwikkelen, konden deze dieren overleven en het overlevingspercentage van hun soort verbeteren. Enkele eigenschappen zoals torpor (tenreks) en winterslaap (egels), en hoe dieren water en voedsel van kilometers afstand kunnen ruiken. Het onderzoek zal ook helpen bij het identificeren van welke soorten een groter risico lopen om uit te sterven.

https://www.broadinstitute.org/news/zoonomia

Dus hoe kan dit mensen ten goede komen?

Mensen hebben zo’n groot genoom dat wetenschappers vandaag de dag nog steeds niet alle functies ervan kennen. Door onderzoek te doen naar de genomen van zoogdieren en de genomen uit te zoeken die ook in het menselijk genoom aanwezig zijn, kunnen wetenschappers een beter inzicht krijgen in welke genomen bepaalde ziekten overbrengen. In een van de gepubliceerde onderzoeken werd vastgesteld dat ten minste 10 procent van het menselijk genoom bij alle soorten sterk geconserveerd is, waarbij veel van deze regio’s buiten de eiwitcoderende genen voorkomen. Hun studies hadden het mogelijk gemaakt om genetische mutaties voor veel voorkomende en zeldzame ziekten zoals kanker gemakkelijker te identificeren. Studies kunnen het ook gemakkelijker maken om genetische veranderingen te vinden die het risico op ziekten vergroten.

Nog meer interessante feiten…

“Springende genen” – dit is wanneer soorten bepaalde genomen of eigenschappen in hun DNA-sequentie erven die normaal gesproken niet bij de soort worden aangetroffen. Dr. Nathan Upham, een evolutiebioloog aan de Arizona State University in Tempe, zei dat het mogelijk is dat roofdieren op de een of andere manier DNA ontvangen van de prooi die ze eten. Dat suggereert dat de ecologie van een dier – in het bijzonder wat het eet – de evolutie van zijn genoom bepaalt. We kennen allemaal het gezegde: ‘Je bent wat je eet’. Zo te zien is dat oude gezegde waar, zelfs voor dieren.

Deze studie omvat ook het vergelijken van de genomen van mensen met die van dieren en de geheimen over de hersenen. Om erachter te komen wat mensen onderscheidt van dieren, aangezien mensen ook zoogdieren zijn.

Zie onderstaande link voor meer informatie over dit project.

https://www.sciencenews.org/article/findings-zoonomia-project-mammal-genomes

Artikel door Lizl van Vreden.

Geef een reactie