Je bekijkt nu Epileptische aanvallen bij egels uitgelegd

Epileptische aanvallen bij egels uitgelegd

  • Berichtcategorie:Egels
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:7 minuten gelezen

Dit is een van de moeilijkste ziekten om correct te diagnosticeren. De reden hiervoor is dat er veel ziekten en aandoeningen zijn die epileptische aanvallen kunnen veroorzaken. Bovendien zijn aanvallen in verschillende varianten verkrijgbaar. Convulsies, schokken, verstijving, trillen, bewustzijnsverlies of gewoon knijpen van de gezichtsspieren. Epilepsie of toevallen worden ook vaak ten onrechte gediagnosticeerd als het Wobbly Hedgehog Syndroom, hoewel dit in sommige zeldzame gevallen met elkaar verband kan houden. Ook niet te verwarren met zalving.

Wat veroorzaakt deze toevallen?  

Om epilepsie bij egels volledig te begrijpen, moeten we onderscheid maken tussen de verschillende soorten epilepsie of ook wel epileptische aanvallen genoemd. Voor dit artikel gaan we ons concentreren op vier veelvoorkomende soorten die normaal gesproken de meeste oorzaken van aanvallen bij egels dekken.

Meest voorkomende soorten aanvallen:

Gedeeltelijke toevallen – of ook wel reactieve toevallen genoemd, veroorzaakt door een focale abnormale elektrische gebeurtenis in de hersenen, veroorzaakt door stofwisselingsproblemen, zoals tumoren, lage bloedsuikerspiegel, nier-/leverfalen enz. Deze aanvallen worden veroorzaakt door een ziekte. Eenvoudige partiële toevallen kunnen zelfs het trillen van de gezichtsspieren zijn.

Gegeneraliseerd – Ook wel idiopathische epilepsie genoemd. Dit kunnen stuiptrekkingen zijn en dit zijn de meest voorkomende aanvallen bij dieren. Het zal worden gecombineerd met symmetrische verstijving, trashing en verlies van mobiliteit van de ledemaatspieren. Dieren met idiopathische epilepsie kunnen ernstige gegeneraliseerde aanvallen hebben. Idiopathische epilepsie betekent dat er geen andere oorzaak/ziekte bestaat, maar dat de egel toch last heeft van epileptische aanvallen. Opvallend is dat inteelt egelbaby’s kunnen lijden aan idiopathische epilepsie. De ouders hebben deze aanvallen niet, maar de baby’s kunnen er wel last van hebben. Onder IE (Idiopathische Epilepsie) valt epilepsie genetisch overgedragen.

Steeds meer studiegevallen laten zien dat genetische factoren bijdragen aan de etiologie van aanvallen en aandoeningen. Het is ook mogelijk dat sommige baby’s in één nest er geen last van hebben. Dit wordt autosomaal recessieve idiopathische epilepsie genoemd. Dan zijn er ook de genetisch overgedragen soorten aandoeningen die kunnen optreden, hoewel niet als gevolg van inteelt. Dit betekent dat de ouders geen familie zijn, maar genetisch overgedragen aandoeningen hebben, en dat sommige baby’s van het hele nest er last van kunnen hebben. In Zuid-Afrika zijn we getuige geweest van enkele gevallen van inteelt bij baby’s die aan IE leden.

Secundaire epileptische aanvallen – Dit is het directe gevolg van een abnormale hersenstructuur. Dit kan veroorzaakt worden door tumoren, koorts als gevolg van ontstekingen of beroertes.

Reactieve epileptische aanvallen – Dit wordt veroorzaakt door fysiologische stress. Fysiologische stress is de reactie van het lichaam op een stressor, zoals een omgevingsconditie of een stimulus. Voorbeelden van fysiologische stress zijn vermoeidheid, uitdroging, hitteziekte, onderkoeling en zelfs verveling: een te kleine kooi, geen stimulatie zoals een wiel. Egel die in een stressvolle omgeving wordt gehouden – lawaai, lichten die 24/7 branden, perioden van onregelmatige voeding doormaken, geen voedsel en water krijgen enz.

Kan het behandeld worden of is het terminaal?

Afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de aanval kan deze worden behandeld.

Diazepam kan door dierenartsen worden voorgeschreven om epilepsie te behandelen. Zie onderstaande links die meer informatie bieden.

http://irishwildlifematters.ie/drugs/hedgehog/

https://www.dvm360.com/view/seizures-exotic-pets-proceedings

Gevallen van epilepsie in Zuid-Afrika die werden geregistreerd en gevolgd

In Zuid-Afrika werden enkele gevallen van epilepsie in verband gebracht met inteelt. Eén geval is leeftijdsgebonden. Ze overleefden de aanhoudende aanvallen niet, sommige egels stierven tijdens een episode. Er is weinig bekend of geregistreerd over epilepsie bij Afrikaanse Pygmee-egels om volledig te kunnen concluderen hoe lang een egel met een dergelijke aandoening kan leven. Houd er rekening mee dat deze gevallen slechts gegevensverzameling betreffen en geen formeel onderzoek door een universiteit of een geregistreerde professional.

Casus nr. 1: Limpie, geboren 23/01/2020-2023

Het nest dat geboren werd, was het gevolg van inteelt. De baby’s waren veel kleiner en zwakker dan gemiddelde baby’s. Toen ze vier weken oud waren, begon de moeder ze te vermoorden, en drie werden gered en meegenomen. Twee mannetjes en één vrouwtje overleefden. Tussen week 5 en 6 stierf het ene mannetje onverklaarbaar. Werd dood aangetroffen in het slaaphol. In dezelfde periode viel de overgebleven broer, Limpie, en liep hoofdletsel op waardoor hij tijdelijk verlamd raakte. Met zwemtherapie kreeg hij weer mobiliteit en kon hij normaal functioneren. Opvallend was dat de beide overgebleven baby’s last hadden van epileptische aanvallen. De vrouwelijke baby zou getriggerd worden door spannende dingen, zoals rennen op het stuur. Limpie vertoonde extreem onvoorspelbaar gedrag, agressiviteit en toevallen. Kort nadat hij twee jaar oud was geworden, overleed hij. De dierenarts die de eigenaren tijdens deze reis heeft bijgestaan, verzocht om autopsie van zijn lichaam om te zien of ze iets te weten kon komen. Er werd bevestigd dat hij inderdaad de ziekte van Hedgehog Wobbly had. Zie FB-link met onderstaande video van de vrouwelijke egel die lijdt aan epileptische aanvallen.

https://m.facebook.com/groups/271320063968602/permalink/279339743166634/?mibextid=Nif5oz

Zaak nr. 2: Pinda: 28/02/2021

Reddingsgeval: Het vrouwtje dat was gehuisvest met wat leek op broers en zussen, had een nestje. Toen de baby’s 3 weken oud waren, begon het vrouwtje het nest te doden. Eén mannelijke baby werd gered en met de hand grootgebracht. Op de leeftijd van 5 weken kreeg de egel een aanval en stierf als gevolg daarvan onmiddellijk. Zie onderstaande link met FB-bericht waarin meer over deze zaak wordt uitgelegd

https://m.facebook.com/groups/271320063968602/permalink/417015386065735/?mibextid=Nif5oz

Zaak nr. 3: Benji 2023/10/15

De zesjarige mannelijke egel kreeg een aanval en stond na de gebeurtenis weer op de been. Nadat hij hersteld was, at en dronk hij, maar de mobiliteit werd grotendeels beïnvloed. De dierenarts vermoedt dat het van neurologische aard is. Gezien zijn hoge leeftijd zouden uitgebreide tests op dit moment misschien wel meer kwaad dan genezen veroorzaken. Omdat hij nog leeft, zal zijn toestand in de gaten worden gehouden.

Zie onderstaande video van Benji’s eerste aanval.

Artikel & uitgelichte afbeelding door Lizl van Vreden.

Foto- en videobewijs verstrekt door eigenaren van egels met epileptische aanvallen.

Geef een reactie