Je bekijkt nu Tenreks en hun cloaca

Tenreks en hun cloaca

  • Berichtcategorie:Tenreks
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Cloaca

Wat zijn cloaca? De cloaca is de achterste opening in een organisme die dient als de enige opening voor de spijsverterings-, voortplantings- en urinewegen. De cloaca wordt het vaakst waargenomen bij amfibieën, reptielen en vogels. Zeer weinig zoogdieren bezitten een cloaca. De meerderheid van de zoogdieren heeft een placenta en heeft twee tot drie openingen voor evacuatie, hoewel alle zoogdieren een cloaca hebben tijdens de eerdere fasen van hun embryologische ontwikkeling.

Cloaca in tenreks

Tenreks behoren tot de klasse zoogdieren, maar in tegenstelling tot de meeste zoogdieren hebben ze slechts één opening die dient als opening voor hun spijsverterings-, urineweg- en voortplantingsorganen. Deze opening wordt de cloaca genoemd. Bij de studie van de anatomie van tenreks zijn er door veel auteurs argumenten aangevoerd dat tenreks een “valse” cloaca hebben, en dat het in wezen een huidplooi is of mogelijk een secundaire structuur in tegenstelling tot de primaire. Deze argumenten ondersteunen dat de cloaca van tenreks mogelijk niet gelijkwaardig is aan de cloaca die wordt aangetroffen in reptielen en cloacadieren.

Cloacale anatomie

De cloaca bij tenreks is een komvormig zakje aan de achterkant van het lichaam, dicht bij de staart. De darm-, urine- en geslachtsorganen monden uit in de cloaca. Bij zowel mannen als vrouwen wordt de opening van het darmkanaal gereguleerd door een sluitspier. Bij vrouwen komen de geslachtsorganen en de urinewegen uit in een gedeelde urogenitale sinus, een subcompartiment van de cloaca. De cloaca van vrouwtjes bevat ook urethrale en Bartholin-klieren. Bij mannen wordt de penis omhuld door de cloaca. De cloaca van mannen bevat een prostaatklier, de klieren van Cowper en sterk gepigmenteerde zaadblaasjes. Zowel mannen als vrouwen hebben een cloacale klier en een peri-cloacale klier.

Geslachtsdeterminatie

Het feit dat de cloaca de geslachtsorganen van beide geslachten bevat, maakt het moeilijk om bij tenreks het geslacht vast te stellen op basis van een eenvoudig lichamelijk onderzoek. Lichamelijk onderzoek kan aanwijzingen geven over het geslacht van de tenrek, en men kan zelfs proberen mannelijke geslachtsdelen via de cloaca tot uitdrukking te brengen. De meest nauwkeurige manier om geslachten te bepalen bij een tenrek is echter een DNA-test, meestal verzameld via het speeksel.

Artikel door Chelsey Vermillion.

Geef een reactie