Veldonderzoek bij egels wordt vooral gedaan met Europese egelsoorten, maar voor andere egelsoorten is dit zeer beperkt. We streven ernaar om verschillende veldonderzoeken te starten naar verschillende egelsoorten in Afrika, Europa en Azië om hopelijk ooit alle soorten te dekken. Binnen ons veldonderzoek zullen we ons specifiek richten op het bestuderen van hun gedrag en het vinden van verschillen tussen de soorten, om te zien hoe verschillend ze werkelijk zijn.

[siteorigin_widget class=”Empty_Space_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”Single_Images_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”Heading_Widget”][/siteorigin_widget]

We zijn momenteel actief bezig met het plannen van veldonderzoek in Oeganda in de zomer van 2025. We wachten momenteel op goedkeuring van de Ugandan Wildlife Authority, voor de onderzoekslicenties die nodig zijn om onderzoek te doen in beschermde gebieden in het land. Het reisinitiatief is al goedgekeurd en wordt geregeld door Matoke Tours, een reisbureau in ‘s Hertogenbosch in Nederland, die onze plannen voor dit onderzoek buitengewoon heeft gefaciliteerd. Ze regelden twee chauffeurs om dit veldonderzoek mogelijk te maken: een voor de dag en een voor de nacht, zodat we ‘s nachts veldonderzoek kunnen doen terwijl we overdag tussen gebieden in Oeganda reizen zonder de chauffeurs te overbelasten. Ook ons ​​team is samengesteld: twee biologen, twee fokkers en Judith Duinkerken zelf.

Wat zijn we aan het onderzoeken?
Met dit veldonderzoek richten we ons op voeding en gedrag. We observeren egels in hun natuurlijke habitat terwijl ze ongeveer 10 minuten per egel op pad zijn. Ook gaan we ontlastingsmonsters nemen, de egels wegen, opmeten en foto’s maken. Het veldonderzoek is een zeer grondgebonden onderzoek, om een ​​goede basis op te bouwen om verder te werken in toekomstig onderzoek.

[siteorigin_widget class=”Empty_Space_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”Single_Images_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”Heading_Widget”][/siteorigin_widget]

We plannen ook verschillende veldonderzoeken binnen Europa om de verschillende Europese soorten egels te onderzoeken:

  • Europese egels
  • Noordelijke witborstegel
  • Zuidelijke witborstegel
  • Amur egel

We zijn van plan om te beginnen met een veldonderzoek in Schotland en hebben contact opgenomen met de autoriteiten om te controleren of er een benodigde vergunning is voor de gekozen onderzoeksregio. Meer informatie hierover op een later tijdstip.