Back

Veldonderzoek naar egels wordt vooral gedaan met Europese egelsoorten, maar voor andere egelsoorten is dit zeer beperkt. We streven ernaar om verschillende veldonderzoekstudies te starten naar verschillende egelsoorten in Afrika, Europa en Azië, zodat we hopelijk ooit alle soorten kunnen bestrijken. Binnen ons veldonderzoek zullen we ons specifiek richten op het bestuderen van hun gedrag en het vinden van verschillen tussen de soorten, om te zien hoe verschillend ze werkelijk zijn.

brown and black hedgehog standing on brown dry leaved

Sinds 2022 doen we in Nederland veldonderzoek naar de Europese egel en dat zullen we doen tot eind 2024. Gedurende drie seizoenen dat de Europese egel wakker is, doen we veldonderzoek door hun gedrag te observeren, ontlasting op te nemen en urinemonsters nemen, hun omgeving bestuderen en hun geslachten wegen en bepalen. Met deze informatie krijgen we een goed beeld van hun gezondheid en gewicht binnen de populatie egels in Nederland.

Momenteel zijn we actief bezig met het plannen van veldonderzoek in Oeganda in de zomer van 2025. We wachten momenteel op goedkeuring van de Ugandan Wildlife Authority voor de onderzoekslicenties die nodig zijn om onderzoek te doen in beschermde gebieden in het land. Het reisinitiatief is al goedgekeurd en wordt geregeld door Matoke Tours, een reisbureau in ‘s Hertogenbosch in Nederland, die uiterst meegaand is geweest met onze plannen voor dit onderzoek. Om dit veldonderzoek mogelijk te maken, hebben ze twee chauffeurs geregeld: één voor de dag en één voor de nacht, zodat we ‘s nachts veldonderzoek kunnen doen terwijl we overdag tussen gebieden in Oeganda reizen zonder de chauffeurs te overbelasten. Ook ons ​​team is samengesteld: twee biologen, twee veredelaars en Judith Duinkerken zelf.

Wat onderzoeken we?
Met dit veldonderzoek richten we ons op voeding en gedrag. We observeren egels in hun natuurlijke habitat terwijl ze onderweg zijn, ongeveer 10 minuten per egel. Ook gaan we ontlastingsmonsters nemen, de egels wegen, meten en foto’s maken. Het veldonderzoek is een onderzoek op basisniveau, om een ​​goede basis te leggen om verder te werken in toekomstig onderzoek.

×