Projecten

Onderzoeken

Bij The Hedgehog Program streven we ernaar om steeds meer kennis op te doen over de verschillende soorten egels over de hele wereld. Om onderzoek te doen, hebben we verschillende projecten opgezet en zullen we deze blijven uitbreiden naarmate het bedrijf zich ontwikkelt. The Hedgehog Program voert alleen niet-invasief onderzoek uit, wat betekent dat we dieren geen kwaad doen en proberen hun ongemak zo veel mogelijk te beperken. Veel van onze gegevens zijn rechtstreeks afkomstig van hobbyisten en fokkers van verschillende huisdiersoorten of van ervaren en erkende opvangcentra over de hele wereld voor wilde egels. Bijvoorbeeld: het verkrijgen van stambomen en nestresultaten van fokkers, eigenaren die ons informatie sturen over de gezondheid en het gewicht van hun egel. Tijdens het microscopisch onderzoek vragen wij monsters van haren en stekels van verschillende soorten en kleuren egels. Egels verliezen deze natuurlijk hun hele leven en de monsters hoeven niet vers te zijn. U hoeft de dieren niet te storen! In andere gevallen hebben we een meer ‘hands on’ aanpak nodig. In het veldonderzoek moeten we de dieren observeren en tijdelijk vangen om ontlastingsmonsters te nemen. Veel egels poepen en plassen terwijl ze stress ervaren, dus het duurt meestal maar een minuut of twee voordat ze weer kunnen worden vrijgelaten op dezelfde plek waar ze vastzaten. In deze gevallen is stress niet uit te sluiten, maar proberen we deze te minimaliseren door ze niet rond te rijden, niet te veel te hanteren en direct na het nemen van de monsters vrij te geven.

Bij The Hedgehog Program geloven we dat er veel kan worden gedaan zonder dieren te schaden. We zijn begonnen als hobbyistische eigenaren van Witbuikegels en geven veel om de dieren waarmee we werken. En dat trekken we door in ons werk als onderzoeks- en onderwijscentrum!

Taxidermie

Door middel van taxidermie kun je de bouw van een egel goed onderzoeken en de stukken kunnen vervolgens gebruikt blijven worden voor het onderwijs, bijvoorbeeld op beurzen of in scholen. Bij The Hedgehog Program hebben we een beginnende collectie opgezette egels, skeletten en schedels van verschillende soorten egels. Let op: als je een slechte botgezondheid hebt, kun je deze pagina beter overslaan.
Project bekijken

Microscopisch onderzoek

Door microscopisch onderzoek kunnen we verschillen vinden tussen soorten egels en tenrecs met betrekking tot de structuur van hun stekels en de pigmentatie van haren en stekels. Hiervoor gebruiken we dwarsdoorsneden en schaalafgietsels, maar ook close-ups en houden we een volledige database met foto's bij.
Project bekijken

Genetica onderzoek

Sinds 2014 zijn we begonnen met het verzamelen van informatie over de kleuren van Witbuikegels door stambomen en nestresultaten te verzamelen, voorspellingen te doen en langzaamaan een lijst met basiskleuren op te bouwen. In de loop der jaren is er een effen kleurengids gemaakt en het project is begin 2021 afgerond. Sinds de studie naar de genetica van Witbuikegels begin 2021 is afgerond, hebben we een studie opgezet om de genetica en kleuren van Grootooregels. Dit is het project waar we momenteel aan werken.
Project bekijken

Gewichtsrichtlijnen

Om de gemiddelde gewichten van verschillende soorten egels in verschillende situaties te bestuderen, vragen we informatie op via een Google-formulier. Eigenaren kunnen eenvoudig informatie doorgeven en voor fokkers en opvangcentra is er een speciaal formulier om meerdere egels te gebruiken.gels. Dit is het project waar we momenteel aan werken.
Project bekijken

Algemene gezondheidsstudie

De gezondheid van de soort evolueert voortdurend, dus deze studie richt zich op veelvoorkomende gezondheidsproblemen waarvoor mogelijk wat meer onderzoek nodig is. Maar om deze veelvoorkomende gezondheidsproblemen beter te begrijpen, vragen we via een Google-formulier om meer informatie. Zo kunnen we de gezondheid van de dieren monitoren en mensen informeren over specifieke onderwerpen.
Project bekijken

Veldonderzoek

Field research can play a huge role in how we view animals as we can map their natural habitats and find specific differences between species to help improve our care for the animals. In June 2025 we will organize a field study in Uganda to study African pygmy hedgehogs. Before that, we'll do some scaling studies on European hedgehogs and Northern white-breasted hedgehogs. And the projects will expand to multiple other species over the years.
Project bekijken