Taxidermie

Door middel van taxidermie kun je de skeletanatomie van een egel goed onderzoeken en de opgezette stukken kunnen vervolgens gebruikt blijven worden voor het onderwijs, bijvoorbeeld op beurzen of in scholen. Bij The Hedgehog Program zijn we begonnen met een verzameling opgezette egels, skeletten en schedels van verschillende soorten egels. Wij bieden geen taxidermiediensten aan aan anderen, deze collectie is in eigen beheer en wordt niet verhuurd.

Skeletteren

Het skeletteren van een dier is het lichaam reinigen totdat er geen vlees meer over is. Wanneer je hiervoor kevers gebruikt, blijft het skelet intact, inclusief al het kraakbeen. Bij maceratie in water blijft alleen het harde bot over. We gebruiken voornamelijk maceratie bij The Hedgehog Program.

Opzetten

Het opzetten van een dier is huid en vacht voorbereiden en weer op een zo natuurlijk mogelijke mal lijmen, zodat het dier weer levensecht lijkt. Bij The Hedgehog Program doen we dit momenteel niet, maar we kunnen het wel laten doen door meer ervaren taxidermisten.

Op sterk water

Bij zoogdieren wordt het maken van een exemplaar op sterk water vooral gedaan met organen of met hele jonge dieren. De overleden dieren worden ook geïnjecteerd met Formaline en daarna in een potje met deze chemische stof gedaan. Hierdoor is het dier volledig geconserveerd.

Witbuikegel

Dit skelet van een Witbuikegel was ons eerste project. De egel die hiervoor gebruikt wordt, is een egel die geboren is bij een Deense fokker en als jong egeltje bij ons is komen wonen. Haar naam is Dælynn en ze stierf van ouderdom, na een lang en goed geleefd leven. Haar skelet wordt vooral gebruikt voor educatieve doeleinden op scholen en evenementen.

Grootooregel schedel

Ons tweede skeletproject is een Grootooregel genaamd Kalea. Zij is ook in Denemarken geboren en woont bij ons sinds ze een jonge egel was. Helaas is ze op veel te jonge leeftijd plotseling overleden en wilden we haar een mooi plekje in huis geven. Het getoonde slakkenhuis komt ook uit onze eigen collectie Afrikaanse landslakken: Limicolaria flammea.

Woestijnegel

Deze Woestijnegel is ons geschonken door een fokker uit Den Haag en is heel plotseling overleden. Helaas gebeurt dit vaker bij in het wild gevangen dieren. Het is de bedoeling dat de egel door een andere preparateur wordt opgezet, een foto volgt later.

Europese egel

Deze Europese egel is ons geschonken door een plaatselijke egelopvang. Hij werd geschat op slechts 6 maanden oud en stierf plotseling in het asiel nadat hij gezond was verklaard. We kregen zijn skelet nadat ze zijn informatie hadden gecontroleerd en hem vrijgaven voor donatie. Dit skelet wordt daarom door de opvang gebruikt om onderwijs te geven op scholen, als samenwerkingsstuk. Momenteel zijn we dit project nog aan het afronden, foto's volgen snel.