Back

Europese egels zijn de bekendste, populairste en meest beschermde egelsoort ter wereld. Vanwege hun kwetsbare status door de jaren heen als gevolg van de industrialisatie, is er veel media-aandacht gericht op het behoud van deze soort. Met vrucht, want hun status is sinds ongeveer 2015 verbeterd.

By I, Jörg Hempel, CC BY-SA 2.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2911084

Taxonomie

Koninkrijk:Animalia
Stam:Chordata
Klasse:Mammalia
Orde:Eulipotyphla
Familie:Erinaceidae
Geslacht:Erinaceus
Soort:E. europaeus

Natuurlijke leefomgeving

De Europese egel komt voor op vrijwel het hele continent van Europa. Het is de meest bekende egelsoort in het wild en tevens de meest beschermde soort. De soort komt voor van Spanje tot Noorwegen en heeft daardoor een zeer groot leefgebied met een grote verscheidenheid aan klimaten. De Europese egel is in de meeste landen geen beschermde diersoort die niet zomaar in huis verzorgd kan worden, tenzij het echt niet anders kan.

Geografie

Het leefgebied van de Europese egel bestrijkt een zeer groot gebied. De soort komt voor in Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Letland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Rusland, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland en de Verenigd Koninkrijk.

Klimaat

Om de extreme verschillen in het klimaat weer te geven, beschrijven we het klimaat in Spanje en het klimaat in Finland. De verschillen zijn erg groot en dat geeft aan dat de soort zeer resistent is tegen verschillen in habitats. Hierbij is rekening gehouden met het leefgebied van de Europese egel, omdat deze niet in Lapland voorkomt. De gemiddelde temperatuur in Finland is daardoor afwijkend van het gemiddelde van het gehele land.

De hoogste temperatuur in Spanje bedraagt ​​gemiddeld 30 graden Celsius in de zomer en de laagste temperatuur is 6 graden Celsius in de winter. Het land heeft tussen de 4 uur zonlicht per dag in de winter en 10 uur zonlicht per dag in de zomer. In de zomer valt er ongeveer 0,5 mm per dag op ongeveer 3-5 dagen per maand. In de winter loopt dit op tot 3 mm per dag op 7 dagen per maand.

In Finland bedraagt ​​de hoogste temperatuur gemiddeld 22 graden Celsius in de zomer en de laagste temperatuur ongeveer -10 graden Celsius in de winter. Het land heeft in de winter minder dan 1 uur zonlicht per dag, oplopend tot 9 uur zonlicht per dag in de zomer. Het hele jaar door valt er tussen de 1 en 2,5 mm regen per dag, op 7 tot 12 dagen per maand.

Flora & fauna

De Europese egel heeft een groot leefgebied en is ook te vinden in bergketens tot een hoogte van 2000 meter! Met zo’n enorme diversiteit is het logisch dat er zoveel dieren in hun leefgebied leven. Zo komen in West-Europa vooral vossen, wilde zwijnen en veel kleine dieren voor, terwijl er richting Oost- en Noord-Europa ook wolven, bruine beren en lynxen voorkomen. Richting het noorden van Europa leven ook elanden en veelvraten.

Uiterlijk

De Europese egel is een grotere egel die tot ruim 3 kilogram kan wegen, bij sommige drachtige dieren zelfs tot 4 kilogram. Ze hebben een lichaamslengte tussen de 20 en 35 cm en hebben een donkerbruine kleur met bruine tot zwarte stekels. Er zijn echter ook blonde en albino-exemplaren in het wild.

Beschermde status

De Europese egel is een soort die in veel landen waar hij van nature voorkomt bij wet beschermd is. In veel gevallen betekent dit dat mensen deze dieren niet zomaar in huis mogen houden of zelfs maar tijdelijk mogen verzorgen. Ook in Nederland is dit het geval: je mag een Europese egel alleen in huis nemen als er geen mogelijkheid is om de egel diezelfde dag naar een opvangcentrum te brengen. Bovendien moet er de volgende dag een passende oplossing gevonden worden. Rehabilitatiecentra beschikken over speciale vergunningen om de dieren op te vangen, te verzorgen en opnieuw in het wild te introduceren.

Dit is echter niet in alle landen gereguleerd, omdat er ook landen zijn waar de soort niet beschermd is. Daar is het gebruikelijk dat de lokale bevolking gewonde dieren verzorgt en in huis verzorgt totdat ze weer in het wild kunnen terugkeren. Dit is vooral het geval in Oost-Europese landen.

Hybrides in Europese egels

De Europese Egel en de Noordelijke Witborstegel hebben een grote overlappende habitat in Oost-Europa, waar natuurlijke hybriden zich hebben ontwikkeld. Dit is vooral het geval in Polen, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk en Hongarije in de gebieden waar beide soorten van nature voorkomen. Dit heeft geresulteerd in enkele natuurlijke mutaties zoals dieren met albinisme en dieren met melanisme, waardoor in deze gebieden dieren met andere kleuren leven dan de normale donkerbruine kleur.

Guernsey en Alderney

Sommige gesloten populaties van de soort zijn ook opmerkelijk. De populaties Europese egels op de Britse eilanden Alderney en Guernsey zijn zo afgesloten van andere populaties Europese egels dat er een kleine genenpool is ontstaan ​​die tot opmerkelijke kleurmutaties heeft geleid. De eilanden staan ​​erom bekend een groot aantal blonde egels te huisvesten, die opmerkelijk lichter van kleur zijn dan de verschillende kleuren egels in Oost-Europa; sommige zelfs met rode ogen.

Help de Europese egel

In Nederland is de Europese egel een beschermde diersoort. Dit betekent dat u de dieren niet zomaar mag storen en zeker niet zomaar in huis mag nemen. Egelbescherming Nederland is gespecialiseerd in het helpen verzorgen van de dieren, maar geeft ook veel tips om de Europese egel in uw tuin te helpen!

Andere landen hebben hun eigen regels en wetten rond deze dieren, dus onderzoek altijd de wetten die in jouw land gelden voordat je een egel in huis neemt. Wilde dieren moeten wild blijven, tenzij ze echt niet alleen kunnen overleven. In dat geval is het beter om contact op te nemen met een dierenarts of een speciale egelopvang om de toekomst van de egel te bespreken.

×